SPØRGSMÅL OG SVAR OMKRING DØDBO
HVORNÅR MÅ MAN TØMME ET DØDSBO?
Må jeg rydde dødsboet? Du må aldrig fjerne værdier fra dødsboet, før det er besluttet, hvordan dødsboet skal behandles, og hvem der skal arve. Det betyder, at du som arving ikke må røre afdødes ejendele, ejendom og formue, før du har været til møde med skifteretten.
HVEM SKAL BETALE REGNINGER EFTER DØDSFALD?
Arvinger er ikke forpligtet til at betale afdødes regninger, så længe der ikke er udstedt en skifteretsattest. Er der fælles udgifter som f. eks. husleje, der tidligere blev betalt over en af de spærrede konti, skal I sørge for, at regningerne fremover bliver betalt fra en af dine egne konti.
SKIFTE AF DØDSBO
Et dødsbo er alle de ejendele, værdier og gæld, som en person har, når hun/han dør. Det er skifteretten i den retskreds, hvor en afdød boede, der sikrer, at døsboet gøres op og fordeles korrekt.
Læs mere om skifte af dødsbo her på Danmark Domstoles hjemmeside:
HVORDAN BEREGNES DØDSBOETS VÆRDI?
Dødboets værdi opgøres som summen af alle afdødes værdier minus al afdødes gæld. Udgifter i forbindelse med bobehandling og begravelse betales af dødsboet. Det betyder, at udgifter til fx. advokat, kiste og sammenkomst trækkes fra boets værdi, inden man ser på grænserne for boudlæg, ægtefælleudlæg og boafgift (tidligere blev boafgift kaldt arveafgift).
Læs mere om skifte af dødsbo her på Danmark Domstoles hjemmeside:
Hvad kan trækkes fra ved beregning af boets værdi?
Når et dødsbos værdi gøres op, kan nogle udgifter i forbindelse med begravelsen trækkes fra. Det har blandt andet betydning i forhold til beløbsgrænserne for boafgift og boudlæg.
Hvis man gemmer bilag og kvitteringer, kan man fratrække rimelige udgifter til: Bedemand / Kiste og urne / Kørsel i rustvogn / Dødsannonce / Kistepynt / Orgelspil og korsang / Mad/drikke i forbindelse med begravelsen / Køb og vedligeholdelse af gravsted / Gravsten og inskription
Læs mere her: https://www.domstol.dk/alle-emner/doedsfald-og-arv/skifte-af-doedsbo/